Een stapelfinanciering kan een aantal interessante voordelen opleveren voor je bedrijf. Toch zijn veel ondernemers niet op de hoogte van deze financieringsvorm. Een financieringsaanvraag: vroeg of laat komt elke ondernemer er een keer voor te staan. Maar dan wil je het wel op de juiste manier aanpakken. Je wilt voorkomen dat je onnodig veel rente hoeft te betalen en er natuurlijk voor zorgen dat jouw aanvraag succesvol is. Maar het is dan wel belangrijk om te weten voor welke financieringsaanvraag je in aanmerking komt. Een stapelfinanciering biedt dan wellicht de uitkomst. Maar wat is dat precies? Wat zijn de voordelen?
Wat is stapelfinanciering?
Bij het aanvragen van een bedrijfsfinanciering beschik je over verschillende mogelijkheden. Soms zijn er meerdere mogelijkheden die aansluiten op jouw wensen. Soms is het ook niet mogelijk om voor slechts één oplossing te kiezen. In dat geval zou je ook meerdere financieringen kunnen combineren. Dit noemen we ook wel een stapelfinanciering.
Een stapelfinanciering is met name geschikt voor bedrijven die hun financieringsdoel niet kunnen behalen.Banken willen zo min mogelijk risico lopen. Daarom willen ze vaak geen al te groot bedrag uitlenen. Er zijn strenge eisen en daardoor kan niet altijd het beoogde doel worden behaald. Een financieringsmix biedt dan de oplossing. Welke stapelfinanciering geschikt is, hangt enorm af van waar jouw bedrijf naar op zoek is. Ook van de grootte van het bedrijf en hoe lang deze al bestaat. Ook moet er rekening worden gehouden met de voorwaarden van de investeerder.
Redenen om voor een stapelfinanciering te kiezen
Maar waarom kiezen steeds meer bedrijven voor een stapelfinanciering?
Stapelfinanciering biedt verschillende voordelen. Er kunnen dan ook tal van redenen zijn waarom dit de meest geschikte optie is. Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf over wilt nemen en daarbij een startkapitaal nodig hebt of omdat je een start-up wilt doen, nieuwe producten wilt lanceren of zelfs bij het verduurzamen van het bedrijfskantoor.
Een stapelfinanciering is met name geschikt voor bedrijven die op geen enkele andere manier aan hun financieringsdoel kunnen komen. Door het combineren van meerdere financieringen is dit vaak wel mogelijk.
Voor- en nadelen
Het combineren van meerdere financieringsvormen biedt vaak meer mogelijkheden voor jou als ondernemer. Bovendien zien we ook vaak dat banken sneller akkoord gaan met een financiering als ze weten dat je ook een andere geldverstrekker hebt. Daarnaast ben je niet volledig afhankelijk van één partij.
Toch kan een stapelfinanciering soms ook nadelen hebben. Met name voor mensen die weinig verstand hebben van de verschillende financieringsvormen. Je hebt hier veel kennis van nodig om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Het is van belang dat je op de hoogte bent van de verschillende kenmerken en voor- en nadelen van de diverse financieringsvormen. Daarnaast is het ook soms een uitdaging om alle financieringen op hetzelfde moment te regelen. Je bent er dus niet zeker van dat je het gehele beoogde bedrag tegelijkertijd op je rekening hebt staan. Het is goed om hierbij stil te staan.