Geld lenen kan aantrekkelijk zijn. Zo kan een lening goed van pas komen bij de aanschaf van een nieuwe auto of financier je hiermee een investering in je huis of bedrijf. Bij een lening aanvragen komt een hoop kijken. Iedereen kan geld lenen, maar niet iedereen kan evenveel lenen. Hoe dit precies zit hangt volledig af van jouw situatie en de reden waarvoor je een lening wilt aanschaffen.
Wat voor lening
Wanneer je geld gaat lenen is het belangrijk te weten wat voor lening je wilt hebben. Er zijn veel verschillende soorten leningen, ieder met hun eigen doel en voorwaarden. Het is dus belangrijk dat je van tevoren weet waarvoor je geld wilt gaan lenen en hoeveel je verwacht nodig te hebben. Op basis van deze gegevens kun je dan bekijken wat het beste bij je past.
Bij geldleningen zit het grootste verschil in de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is een lening waarbij je het geleende geld in één keer op je rekening gestort krijgt en is vooral bedoeld voor privébestedingen. Een doorlopend krediet kan meer gezien worden als een buffer. Je hebt een bepaalde tijd beschikking over een maximaal geldbedrag en kunt hier steeds een stukje van lenen als je het nodig hebt. Of een persoonlijke lening of een doorlopend krediet het beste past is afhankelijk van waarvoor je geld wilt lenen. Daarnaast zijn er ook verschillende specifieke leningen, die alleen voor één soort investering bedoeld zijn. Een van de bekendste is de hypothecaire lening, die je kunt gebruiken om een huis te kopen.
Hoeveel kan ik lenen?
Elke lening heeft een maximum leenbedrag. Je kunt dan tot en met dit bedrag een lening afsluiten. Minder is ook mogelijk, maar meer niet. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld het doel waarvoor je gaat lenen en de soort lening. Maar de meeste voorwaarden hebben betrekking op jou persoonlijk.
Het maximale leenbedrag is afhankelijk van jouw situatie. Zo spelen leeftijd en je burgerlijke staat een rol. De kredietverstrekker gebruikt dit soort gegevens om te bepalen of je voldoende in staat bent om de lening terug te kunnen betalen. Daarnaast is het belangrijk om een overzicht te hebben van je financiële status, op het gebied van je inkomen en je schulden. Wanneer je schulden hebt, komen deze te staan in het BKR-register. Als jouw naam in het BKR-register staat hoeft dit niet meteen te betekenen dat je geen lening aan kunt schaffen, maar de openstaande schulden kunnen wel invloed hebben op de hoogte en looptijd van de lening.
Meer weten? Kijk eens op Findio.nl