De meeste horecazaken werken met veel parttimers, dit komt natuurlijk omdat er piektijden zijn in de horeca, en in het weekend zijn meer personeelsleden nodig dan doordeweeks, en daarnaast zijn er grote verschillen in het hoog- en laagseizoen. Door met flexibele krachten te werken kan het rooster elke week of elke maand weer makkelijk in elkaar gepuzzeld worden. Zelf een klein café heeft al snel ongeveer tien werknemers in dienst, soms kan het dan handig zijn om de loonadministratie uit handen te geven. Hiermee zorg je dat de administratie en de aangiftes allemaal geregeld zijn, zonder dat je er zelf naar hoeft te kijken. Bij payrolling neemt de payroller de volledige administratie uit handen. Het enige wat je als ondernemer hoeft te doen is het aantal gewerkte uren door geven.
Hoe werkt payrolling precies?
Payrolling is eigenlijk heel simpel. De werknemers werken niet meer voor de ondernemer, maar voor het payrollbedrijf. Ze zijn dus in dienst bij het payrollbedrijf, maar voeren de werkzaamheden uit bij de ondernemer. De payroller is als het ware de juridisch werkgever. Hierdoor hoeft de ondernemer zich niet meer bezig te houden met de administratie, het bijhouden van de vakantiedagen, het bijhouden van de ziektedagen, de loonheffing en belastingdienst. Het voordeel voor de werknemers is dat zij weten dat hun administratie en hun salaris van een professioneel bedrijf komt. Ze kunnen daar terecht met vragen en weten wanneer hun salaris gestort wordt.
Voor de werkgever verandert er eigenlijk niet zo heel veel. Hij blijft zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van zijn personeel, hij blijft de verantwoordelijke op de werkvloer en voor de planning. De voornaamste voordelen voor de werkgever zijn dat het kostenbesparend is, er is mogelijkheid tot flexibele contracten, er is vermindering van ziekteverzuim en vermindering van financiële risico’s.